REȚETĂ DE SEZON Orez în dovleac!

78241

Ingrediente:
1 vârf mare de cuțit de șofran
500g de ceapă, tăiată felii subțiri
175g de unt
8 căței de usturoi, tocați mare
100g de ghimbir, tocat mare
¾ linguriță praf de ardei iute
1 linguriță semințe de cardamom, măcinate
½ linguriță de nucșoară măcinată
3 batoane de scorțișoară
1 linguriță de cuișoare
3 frunze de dafin
2 fâșii de coajă de nucșoară (măciș)
2 lingurițe de garam masala
1 ardei iute verde, curățat de semințe și tăiat fâșii
zeama de la 3 limes
3 dovleci de 1kg
175ml de iaurt grecesc
450g de orez basmati
1 mână mare frunze de mentă

Mod de preparare
1. Se înmoaie firele de șofran în 4 linguri de apă fierbinte și se lasă deoparte cam 30 de minute, până ce lichidul devine castaniu.
2. Se încinge cuptorul la 200° C/gaz 6. Se înmoaie cepele în 100g de unt într-o tigaie cu capac, 10-15 minute. Se amestecă din când în când, ca să nu se prindă. Se mixează usturoiul și ghimbirul într-un robot mic, cu trei linguri de apă, până se obține o pastă. Se adaugă ceapa și se prăjește două-trei minute. Se adaugă condimentele, ardeiul iute și zeama de lămâie.
3. Se taie vârful dovlecilor și se curăță semințele, lăsând pulpa și coaja intacte. Se mută într-o tavă și se pune din amestecul de ceapă înăuntrul fiecărui dovleac.
4. Se pun căpăcelele dovlecilor înapoi, se acoperă cu folie și se coc cam 1 oră și 15 minute. Se lasă la răcit ușor. Se reduce focul la 160° C/gaz 2. Se scoate umplutura și mare parte din pulpa de dovleac și se pune într-o tigaie, lăsând un strat subțire de pulpă în coaja de dovleac. Se adaugă iaurtul grecesc și se amestecă.
5. Se spală orezul și se înmoaie 15 minute în apă rece cât să-l acopere. Se scurge, apoi se fierbe într-o cratiță cu apă clocotită 4-5 minute – ar trebui să rămână un pic tare. Se scurge într-o strecurătoare.
6. Se încălzește amestecul condimentat de dovleac și se așază în straturi în interiorul carcaselor de dovleac, împreună cu mare parte din orez și frunze de mentă. Ultimul strat va fi de orez. Se pune untul rămas din loc în loc și se stropește fiecare dovleac cu șofran și lichidul în care a fost înmuiat.
7. Se toarnă puțină de apă în tavă. Se pun căpăcelele pe dovleci și se acoperă cu hârtie cerată umedă, apoi se sigilează tava cu folie de aluminiu. Se ține la cuptor o oră – orezul ar trebui să fie acum aromat și fraged. Se pun dovlecii pe un platou, se răsfiră ușor orezul cu o furculiță și se servește direct din coajă.

Afla prima/primul reducerile!

Adresa email: Delivered by FeedBurner