born2be.com.ro/%20

Ieri am fost foarte placut surprinsa cand mergeam cu scolarii mei la cumparaturi sa vad ca in sfarsit au aparut in magazine si rechizite pentru stangaci! Daca si tu ai un copil stangaci ii poti cumpara din hipermarketul Auchan dar si online din magazinul eMag, foarfeci, stilouri, echere, pixuri, ascutitori speciale pentru stangaci sau ambidecştri, rechizite ce ii vor face viata de scolar mult mai usoara … cel putin in primii ani pana invata sa scrie repede si corect. Poti comanda online pe eMag, click aici.

Stiai ca?

Leonardo da Vinci era stangaci si putea sa scrie cu una din maini in timp ce cu cealalta desena!
Printre oamenii stangaci faimosi ai lumii se numara si personalitati precum: Einstein, Newton, Picasso, Alexandru cel Mare, Napoleon Bonaparte, Michelangelo, Beethoven, Benjamin Franklin, Henry Ford.

Cercetarile au stabilit: a fi stangaci e o calitate, nu un defect!

foarfeca stangaci

  • Oamenii stangaci sunt mai creativi, mai eficienti si mai rapizi in indeplinirea sarcinilor dificile, a sarcinilor ce implica stimularea intelectuala si acumularea de informatii. Stangacii au performante bune la activitati precum jocurile pe calculator, sunt mai capabili sa desfasoare activitati simultane (spre ex. vorbitul la telefon in timpul sofatului) si activitati a caror performare implica ambele emisfere ale creierului si o procesare rapida a informatiei.
  • Unii dintre cei mai bogati oameni ai planetei sunt stangaci. Oprah Winfrey si Bill Gates sunt stangaci. Conform unui studiu recent, stangacii care au o educatie superioara castiga cu 10-15% mai mult decat ceilalti.
  • In anul 1992, s-a stabilit ca ziua de 13 august sa fie declarata “ziua internationala a stangacilor”.
  • Testari facute la Universitatea din Saint Lawrence, New York au aratat ca indicatorul de inteligenta IQ (Intelligence Quotient) este, in cazul stangacilor, cu mult superior celor cale se folosesc de mana dreapta.

Copiii stangaci nu iși folosesc preferential doar mana stanga, ci si toate membrele si organele de simt aflate in stanga corpului!

Trebuie sau nu corectat un copil care scrie cu mana stanga?

Psihologii spun ca invatatorii care incearca sa transforme un stangaci intr-un dreptaci fac cea mai mare greseala. Stangacii obligati sa scrie cu mana dreapta pot deveni balbaiti sau pot avea dificultati de invatare.

RechiziteleMele

Sa il intelegem pe copilul stangaci

Inainte sa il invatam ceva, hai sa intelegem cum este pentru un stangaci sa scrie. Experienta sa ne este descrisa foarte simplu si frumos de catre Handedness Research Institute (handedness.org). Cel mai probabil, copilul tau va incearca sa vada ce scrie pentru ca astfel fereste literele de propria mana. (Deoarece limba romana se scrie de la stanga la dreapta, pe masura ce copilul scrie, se intampla ca trece cu latul palmei, in mod normal, peste ceea ce tocmai a scris, intinzand cerneala care nu a apucat sa se imprime in foaie… Asa ca se murdareste si el si murdareste si pagina.)

Sa il invatam pe copilul stangaci sa scrie

Cele mai importante aspecte sunt: cum tine foaia pe care scrie, cum tine bratul si cum tine stiloul.

Cum sa tina foaia? Deseneaza o linie imaginara pe biroul din fata copilului, ca in imaginea de mai jos. De fapt, poti sa o desenezi efectiv, ca sa ii vina mai simplu celui mic. Foaia este nevoie sa ramana in stanga liniei. Astfel incat atunci cand incepe randul, bratul copilului sa fie pozitionat in partea stanga a liniei, iar atunci cand ajunge la capat de rand, bratul sa ajunga pe birou chiar in fata copilului, sau putin peste linie, de partea dreapta a ei. In tot timpul ca scrie, bratul sa ramana cat mai intins si spatele cat mai drept. Deci, sa nu se cocoseze peste pagina aflata tocmai a marginea biroului, cu bratul indoit peste si capul aplecat…

pozitia-corecta-foaie-stangaci

Foaia va fi inclinata catre dreapta. Cat anume catre dreapta, asa depinde de fiecare copil. Important este insa ca bratul copilului sa fie perpendicular pe foaie. Dupa aceasta te iei. Daca bratul copilului si marginea de jos a paginii formeaza un unghi drept, iar bratul micutului pe birou este mai mult intins decat indoit, atunci pozitia foii este una potrivita.

De ce sa inclini pagina catre dreapta? Pentru ca atunci cand scrii, este implicat intreg bratul: incheietuta, cot, umar. Cand inclini foaia indeajuns, asiguri pentru acestea cea mai confortabila si eficienta pozitie. Pentru ca cel mic sa inteleaga exact cum sta treaba, poti sa ii dai o bucata de creta si sa incepeti scisul pe tabla! Intr-un astfel de context, copilului ii vine natural sa isi miste bratul liber, neincordat, sa tina incheietura dreapta si sa se concentreze pe litere in sine, fara grija ca le va mazgali cu propria mana…

Cum sa tina stiloul? Ii desenezi un punct pe stilou sau o liniuta, la o distanta de 2,5 – 3,5 cm de varf (penita). De acolo sa apuce, nu de mai jos. In acest fel, rezolva doua probleme. Vede ceea ce scrie si nici nu atinge pagina cu mana, ca sa riste sa intinda cerneala din literele desenate si sa mazgaleasca pagina.

Mai tine cont sa ii amintesti sa relaxeze mana pe stilou. Majoritatea copiilor tind sa stranga foarte tare degetele pe stilou. Se incordeaza, obosesc rapid, ii doare mana si devin tensionati. Aminteste-i mereu sa relaxeze stransoarea si incheietura. In afara de asta, accepta ca literele sa fie putin indreptate catre stanga, daca “asa ies”, nu neaparat perfecte… Si sa apara mai mari, macar la inceput (cu cat mai mic este scrisul, cu atat mai tensionata e stransoarea creionului). Copilul tinde in mod natural sa reduca marimea scrisului pe masura ce isi imbunatateste controlul motor.
Cum il inveti pe copilul stangaci literele

Aceasta este o alta provocare. Si asta se face in mod diferit fata de copiii dreptaci. Daca acestora le iei mana intr-a ta si le-o ghidezi pe foaie, cu pustiul tau nu merge asa. Cu el, si atunci cand il inveti sa scrie, si atunci cand il inveti sa se lege la sireturi, vei face lucrurile… in oglinda. In loc sa te postezi langa el sau in spatele lui, te asezi in fata lui. In acest fel, el va urmari miscarile tale si le va imita, exact asa cum le vede. Fii oglinda lui.

Pregateste-ti si tu copilul pentru scoala, la eMag gasesti rechizite pentru stangaci, vezi aici.

rechizite pentru stangaci

Afla prima/primul reducerile!

Adresa email: Delivered by FeedBurner

Reduceri valabile astazi, 22-09-2021