Cum societate nu este omogena, ci atomizata, interactionam mereu cu diverse subculturi. Bazate pe muzica, moda, politica sau care reunesc diverse estetici si ideologii. Mai jos puteti citi despre noua subculturi care au influentat societatea, care au dus la polemici si care au creat valva.

hipster.jpg

9. Hipsteri

Hipsterul, cel contemporan, s-a “nascut” in 1999. Unde in anii ’40 termenul definea “White Negros”, albi care incercau sa copieze cultura negrilor. Hispterul modern punea accentul pe rasa alba, fetisiza notiuni ca “white trash” si apartenenta la clasa inferioara. Mustati de star porno, bere Pabst Blue Ribbon, revista Vice si regizorul Wes Andreson. Ca mai apoi sa se transforme intr-un hispter “primitiv”, interesat de salbaticie, camasi flanelate, cizme de cauciuc, esarfe. Din Lower East Side si Williamsburg, pana in centrul Bucurestiului, hispterul este un mix de idealuri anarhiste si post-rasiale, libertate, ecologism, anti-capitalism, estetica androgina. Este skate-punkerul plin de tatuaje, veganul care nu cumpara nimic produs la peste 50 de kilometri de el, neo-boemul care sta pe Matasari. Cunoasterea lucrurilor inainte ca ele sa ajunga la grupuri mari este esentiala pentru a domina social. Dar la fel de important este contrastul dintre cunoastere si naivitate, dintre maturitate si copilarie. Ca sa nu fii perceput ca “fals”, trebuie sa ai o cunoastere rafinata, sa stii inaintea altora. Hipsterul este un fin cunoscator al schimbarilor rapide si ale noilor trenduri.

goth.jpg

8. Goth

Cultura goth a inceput ca o prelungire a post-punkului, undeva in Anglia anilor ’80. Stim ca e usor sa fie confudanti (de fapt, nu e), dar un membru al culturii goth nu va purta in veci un tricou cu Cradle Of Filth sau alte trupe de gen. Trupele reprezentative sunt cu totul altele. Siouxsie and The Banshees, Bauhaus, Sisters of Mercy, The Damned, Killing Joke. Subcultura este vadit influentata de romanele gotice ale secolului 19, de filmele de groaza, de scriitori ca Edgar Allan Poe si Lord Byron, iar cartea de poezii ale lui Charles Baudelaire, Florile raului, este esentiala. Estetica este o combinatie intre epocile Victoriana si Elisabatana, miscarea punk si simboluri oculte sau religioase. Cel mai important este ca membrii miscarii par a predica toleranta pentru diversitate si sunt complet dezinteresati de politica. La ei, accentul se pune pe probleme etice si morale, nu pe ideologii politice.
hippies.jpg

7. Hippioti

Termenul hippie vine de la hipster si a fost initial folosit pentru a descrie beatnicii din San Francisco. Deja cand spui “hippie”, oricine are o idee, fie ea si vaga, despre ce inseamna. Hippiotii isi doreau sa se detaseze de normele societatii si valorile cu care este asociata miscarea sunt altruismul, nonviolenta, toleranta. Au imbratisat cu usurinta culturi din afara lumii vestice, ca cea sud americana, indiana, africana sau amerindiana. Multe dintre aspectele ideologiei hippie au ajuns acum in mainstream. De la toleranta fata de diversitatea culturala si religioasa (multi hippioti sunt adepti ai budismului, toismului sau ai religiilor neo-pagane) la tot felul de muzicieni si subgenuri care isi iau influente din muzica asociata cu miscarea din anii ’60.

4026863379grunge.jpg

6. Grunge

Cand peste tot auzeai numai de Sunset Boulevard in Los Angles si melodii hair-metal, grunge-ul era alternativa logica. In locul pleiadei de culori si a unui optimism deja imbecil, miscarea din Seattle era plina de angoase si imbracata in blugi rupti si camasi cadrilate. Sonic Youth au oferit modelul de artist independent, Pixies au venit cu dinaminca dintre versuri calme, refrenuri zgomotoase. Intr-o lume dezamagita si fara mari sperante legate de viitor, grungeul a prins instant. Dar trupele asociate genului s-au simtit mereu inconfortabil in pozitia de idoli si modele ale maselor. Cu succesul comercial, a venit si backlashul, cea mai importanta miscare anti-grunge fiind Britpopul. Dar, nu-i asa, azi avem parte de o renastere a grungeului cu trupe precum Yuck, si ei la fel de stanjeniti de succes ca si precursorii lor.

flapper.jpg

5. Flappers

The roaring 20’s. Cand Zelda Fitzgerald era in atentia presei, miscarea “flapper” redefinea conceptul de feminitate. Intr-o era in care femeile aveau in sfarsit dreptul la vot, cele asociate cu miscarea erau tinere femei cu tunsori bob si ruj rosu care tratau sexualitate cu lejeritate, nu erau interesate sa urmeze rolurile traditional atribuite femeii si purtau fuste scurte (pana la genunchi adica). Conduceau masini, mergeau in baruri de jazz si beau alcool, in ciuda faimoasei prohibitii. Cu toate astea, adeptele miscarii erau privite cu nemultumire de vechile feministe, cele care luptasera pentru dreptul la vot. Dar, o data cu Marea Depresie din 1930, hedonismul miscarii nu si-a mai avut locul intr-o societate care se lupta cu greutati economice.

teddy.jpg

4. Teddy Boys

Aparuta in Londra anilor ’50, miscarea este puternic asociata cu rock & roll-ul american. Membrii ei purtau haine puternic inspirate de epoca edwardiana, de la care trecusera in jur de 40 de ani, pantaloni slim cu talie inalta si tunici largi cu gulere de catifea. Nu a durat mult pana cand adeptii miscarii au inceput sa formeze gasti de strada, iar notorietatea si-a castigat-o datorita conflictelor cu alte subculturi, mai ales de ordin rasial. In timpul faimoasei revolte din Nothing Hill, Teddy Boys au fost prezenti in numar mare si implicati in atacurile asupra comunitatii indiene.

punk.jpg

3. Punk

Unii zic ca s-a nascut in Londra anilor ’70, altii ca The Velvet Underground si alti artisti newyorkezi ii sunt parinti. Sub umbrela punkului intra multe ideologii si forme de expresie. Ca in cazul multor subculturi, punkul a fost redus in mod eronat la o ideologie anarhista (care, la fel de eronant, se refera la violenta). Punkerii pot fi anarhisti (Crass), dar si liberali (Joey Ramone), socialisti (The Clash), nihilisti (Sex Pistols) sau chiar apolitici (Ramones in muzica lor). Pot fi incarnari ale misoginismului sau ale feminismului. Anti-homofobie, anti-rasism, anti-consumerism, anti-orice. Ce au in comun e estetica do-it-yourself, idea ca orice esti, indiferent de clasa, sex, orientare sexuala, educatie, poti sa pui mana pe un instrument si sa faci muzica. Parerea ca artistul nu isi are locul pe un piedestal, iar creatia artistica este rezultatul unui colectiv.

glam.jpg

2. Glam rock

Glam rockul este, si el, divers in stilurile lui. De la o simpla revitalizare a rock & roll-ului, la art rockul Roxy Music. Ce ii uneste este partea visuala, o combinatie intre glamul Hollywoodului din anii ’30, teatralitatea cabaretului, pin-upurile 50iste, ambiguitatea sexuala si escapism mistic. A fost un fel de antidot la un inceput de era prea serios (nu era prea amuzant inceputului anilor ’70). De la Marc Bolan si ai lui boa de pene si David Bowie cu machiajul lui exagerat, la KISS si platformele lor. Sigur, era a dat nastere si unor atrocitati (vezi ce a urmat in anii ’80), dar macar avem Velvet Goldmine cu care sa ne bucuram.

2572562282Mods.jpg

1. Mod

Pentru o miscare care sta la baza multor altor subculturi (trupe ca The Who si The Kinks au influentat cam tot de la punk la britpop), mod-ul este ignorat de multi si cunoscut de putini pe la noi. In conflit cu rockerii si ale lor jachete de piele, adeptii mod, miscare tipic englezeasca, purtau costume italienesti calcate la dunga. In loc de motociclete, mergeau pe scutere si ele italienesti (Vespa si Lambretta), atent lustruite. Daca Teddy Boys si rockerii erau vadit in afara standardelor sociale, mods le perverteau. Au invatat cum sa gliseze intre locul de munca si timpul liber fara sa isi schimbe macar o soseta. Erau altfel tocmai pentru ca se integrau prea bine. Si, in afara muncii, incepea “munca” adevarata: de la scuterele care trebuiau sa fie vesnic curate si parul aranjat la milimetru, la vinilurile care trebuiau ascultate si barurile in care trebuia sa iesi. Nu e usor sa fii mod.

SI iata cateva poze din cultura hippie in fashion:

mischa-barton-headbands

60s-inspired-hippies-fashion_large

formater

Si o fotografie in care regasim fashion din cultura Flappers, cultura imprumutata si de Iulia Albu pe la noi:

Flapper-Fashion

Postat de Nancy in metropotam.ro

Afla prima/primul reducerile!

Adresa email: Delivered by FeedBurner