Sa presupunem ca cineva iti spune: „Iti voi da cate 86 400 de dolari in fiecare zi, dar va trebui sa-i cheltuiesti pe toti in aceeasi zi”. Vei primi aceeasi suma in fiecare zi. Nu o poti opri sau pastra. Nu-i asa ca ar fi un cadou minunat: 86 400 de secunde, in fiecare zi din viata noastra. Trebuie sa folosim toate secundele in aceeasi zi. Nu le putem opri sau pastra. Putem irosi din acele secunde urmarind scopuri frivole sau le putem lasa sa zboare pe langa noi, fara sa facem nimic. Sau le putem folosi ca sa ne dezvoltam mintea, sa muncim sau sa ne jkucam, sa fim impreuna cu prietenii sau familiile noastre, sa ajutam alti oameni. Foloseste acest dar cu itelepciune!

Stabileste-ti obiective conditionate de timp

Primul pas pentru o gestionare buna a timpului il reprezinta stabilirea obiectivelor – ceea ce vrei sa realizezi in timpul alocat. Din nefericire, multi oameni sunt mai degraba oameni de actiune decat oameni de obiectiv. Gandesc numai in raport de actiune imediata, in loc sa gandeasca in raport de rezultatele cautate. Un obiectiv conditionat de timp este acel obiectiv care face legatura intre importanta lucrului care trebuie obtinut si programul de munca aferent.

Odata ce aceste obiective sunt clar fixate, planifica-ti timpul in asa fel incat sa poti da prioritate celor mai importante probleme, acelea care te vor ajuta sa-ti indeplinesti obiectivul. De fiecare data cand exista o disputa asupra lucrului care trebuie facut primul, daca urgenta situatiei nu necesita actiune imediata, activitatea care duce la indeplinirea obiectivelor ar trebui sa fie prioritara.

Stabileste-ti prioritatile si urmareste indeplinirea lor

Charles Schwab, omul pe care Andrew Carnegie l-a ales sa se ocupe de compania Carnegie Steel si care a fost ales sa conduca noua companie Bethlehem Steel Company, adora sa povesteasca despre felul in care a invatat sa gestioneze timpul.

L-a consultat pe Ivy Lee, unul dintre primii consultanti in managementul tumpului. Unii dintre cei mai faimosi clienti ai sai erau J.P. Morgan, John D. Rockefeller, Dupont si multe alte corporatii-gigant. Schwab i-a spus: „Nu gestionez pe cat de bine stiu sa o fac. Avem nevoie de mai mult a face si mai putin a stii. Daca imi poti spune ceva care ne va ajuta sa facem lucrurile pe care stim deja ca ar trebui sa le facem, te voi asculta bucuros si iti voi plati cat imi vei cere”.

„Bine”, a spus Lee. „Iti pot da chiar acum ceva care iti va mari capacitatea de a face cu cel putin 50 de procente.” Lee l-a rugat pe Schwab sa scrie cele mai importante 6 sarcini pe care le avea de indeplinit in urmatoarea zi si apoi sa le numeroteze in ordinea importantei. Apoi a spus: „Cand vii maine dimineata, vezi care eset primul obiectiv si incepi sa lucrezi la el si nu incepe altul pana ce nu l-ai finalizat pe acesta. Apoi fa acelasi lucru cu a 2-a sarcina, apoi cu cea de-a 3-a si asa mai departe pana iti epuizezi timpul. Nu fi ingrijorat daca vei finaliza doar 2 sau 3 sau chiar o singura sarcina. Vei lucra la cele mai importante dintre ele. Celelalte pot astepta. Petrece-ti ultimele 5 minute din programul zilnic de lucru facand o lista similara pentru ziua urmatoare. Pune pe lista sarcinile pe care nu le-ai indeplinit si adauga problemele noi care au aparut. Pune-le din nou in ordinea prioritatilor. Vei descoperi ca unele probleme noi sunt mai importante decat cele din lista zilei precedente, care nu au fost indeplinite, aceste sarcini ajungand din nou la finalul listei. Daca acest lucru se intampla in continuare, inseamna ca aceste probleme nu erau importante pentru time. Trebuie sa renunti la ele, fie sa le delegi unei alte persoane.

Daca dupa cateva zile descoperi ca nu poti rezolva toate problemele folosind aceasta metoda, nu le vei rezolva cu nici o alta metoda si, fara un fel de sistem de referinta, probabil ca nu te-ai fi decis care este cea mai importanta. Dupa ce te-ai convins de eficienta acestui sistem, pune-i pe toti membrii echipei tale sa-l foloseasca. Incearca-l cat de mult vrei si trimite-mi un cec cu suma pe care crezi ca o valoreaza”.

Tot interviul a durat 25 de minute. In 2 saptamani, Schwab i-a trimis lui Lee un cec de 25.000 dolari – 1.000 de dolari pe minut. Schwab spunea adesea ca aceasta este cea mai profitabila lectie pe care a invatat-o. A functionat? In 5 ani, Schwab a transformat noua sa companie, Bethlehem Steel, intr-unul dintre cei mai mari producatori independenti de hotel din lume, lucru care i-a adus o avere de peste o suta de milioane de dolari.
Fa-ti o lista de prioritati si urmareste-o

Urmeaza sfatul lui Ivy Lee: fixeaza-ti prioritatile si urmareste indeplinirea lor. Acesta este ingredientul esential pentru managementul efectiv al timpului. Foloseste liste. Incepi prin a face o lista largita, in care sa pui tot ceea ce vrei sa faci. Pune-le in lista pe masura ce iti vin in minte. Nu intereseaza importanta lor. Foloseste un caiet in locul foilor independente, in care sa poti nota fiecare lucru pe care vrei sa-l realizezi.

Uita-te zilnic pe aceasta lista. Imparte proiectele mari in etape. Determina care sunt prioritatile. Care dintre lucruri trebuie facute astazi, care pot fi amanate, care pot fi delegate. Pune la punct o lista zilnica pentru ceea ce planuiesti sa faci astazi si liste probabile pentru restul saptamanii. Trece-ti in calendar lucrurile care au fost amanate pentru date ulterioare.

Afla prima/primul reducerile!

Adresa email: Delivered by FeedBurner